Składniki:
- 1 szk. cukru
- 1/4 szk. miękkiego masła
- 2 jajka
- 1/2 szk mleka
- 2 szk. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szk. siekanych orzechów włoskich
- 1,5 szk. świeżej żurawiny + kilka sztuk do dekoracji
- skórka starta z połowy pomarańczy
- na lukier: cukier puder i woda
- wymieszać mikserem masło z cukrem aż dokładnie się połączą
- dodać jajka ciągle ubijając
- do mąki dodać sól i proszek do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta.
- dolewać stopniowo mleko aż wszystkie składniki się połączą.
- dodać siekane orzechy, startą skórkę z pomarańczy i pokrojoną żurawinę. Wymieszać.
- przełożyć ciasto do ok. 12 papilotek i piec 30 min w temp. 175 stopni (aż się zaczną rumienić, do suchego patyczka)
- po wystudzeniu możemy udekorować lukrem z cukru pudru i wody (dużo cukru, mało wody). Żeby owoce dobrze się trzymały na wierchu, warto spód owocu zanurzyć w lukrze i "przykleić" do lukru na babeczce. Smacznego!
aż wstyd się przyznać, ale ze świeżej jeszcze nie korzystałam :)
OdpowiedzUsuń