sobota, 8 lipca 2017

Mus czekoladowo kokosowy

Znalazłam idealny sposób na deser, który mogę zabrać do pracy. Porcjowanie bezpośrednio na etapie przygotowywania bardzo pomaga i do tego prezentuje się wspaniale :) Poniższy przepis to w zasadzie 3 składniki, które po połączeniu dały całkiem smaczny efekt


Składniki:
  • 1 tabliczka 100g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) 
  • mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
  • 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
  • w garnuszku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim czekoladę. Mieszamy aż masa będzie idealnie gładka
  • żelatynę rozrabiamy w 1/4 szk. wrzątku i dolewamy do masy czekoladowej. Dokładnie mieszamy! 
  • przelewamy do małych słoiczków i po wystudzeniu odstawiamy do lodówki. Możemy udekorować deser owocami, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
Na własnym przykładzie mogę potwierdzić, że deser można jeść spokojnie przez 4 dni, nie psuje się :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz