Składniki:
- 500g brukselki świeżej lub mrożonej
- 1 duże jabłko
- 50g surowego wędzonego boczku drobno pokrojonego
- łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- Brukselkę mieszamy z oliwą i solą. Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temp. 200 stopni aż brukselka się zacznie rumienić i będzie miękka (ok. 20 min)
- na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, mieszamy.
- kiedy jabłka się lekko zeszklą, dodajemy rozmaryn i przekładamy upieczoną brukselkę. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 5 min i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz