sobota, 8 lipca 2017

Brukselka z jabłkami i boczkiem

Przeglądając przepisy z kategorii "paleo" trafiłam na ten prosty zestaw: brukselka+jabłko+boczek. Do pieczonej brukselki nie trzeba mnie namawiać - wiem, że jest genialna, jednak jabłka z boczkiem nigdy nie jadłam, chociaż połączenie boczku z czymś słodkim nie jest mi obce. Przystąpiłam więc do dzieła i muszę przyznać, że to danie jest idealne, zwłaszcza jeżeli mamy ochotę na lżejszy obiad/lunch. Zdradzę Wam również, że sekretnym składnikiem tego dania jest rozmaryn. Nie pomijajcie go w żadnym wypadku, wspaniale dopełnia całości.


Składniki:
  • 500g brukselki świeżej lub mrożonej
  • 1 duże jabłko
  • 50g surowego wędzonego boczku drobno pokrojonego
  • łyżeczka suszonego  lub świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
  • Brukselkę mieszamy z oliwą i solą. Przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temp. 200 stopni aż brukselka się zacznie rumienić i będzie miękka (ok. 20 min)
  • na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, mieszamy.
  • kiedy jabłka się lekko zeszklą, dodajemy rozmaryn i przekładamy upieczoną brukselkę. Całość podgrzewamy jeszcze ok. 5 min i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz