Akurat miałam w lodówce 2 parówki, więc je dodałam do zapiekanki, ale spokojnie możecie je pominąć :)
Składniki:
- 2 niewielkie cukinie
- 4 pieczarki
- garść jarmużu (najlepiej mrożonego-rozmrożonego :) )
- pół pęczka koperku
- 3 jajka
- sól, pieprz
- obrane cukinie trzemy na średniej wielkości wiórki w robocie kuchennym (chyba, że nie posiadamy, wtedy korzystamy z ręcznej tarki :) ). Dorzucamy pieczarki.
- tarte warzywa mieszamy z jajkami, siekanym koperkiem i jarmużem.
- doprawiamy do smaku i przelewamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- zapiekamy w temp. 175 stopni przez ok. 30-40 min.
Zapiekanka jest bardzo wilgotna, ale się nie rozpada. Jeżeli wolimy bardziej zbitą konsystencję, możemy do masy dodać np. płatki kukurydziane (bez cukru!) albo odrobinę mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz