niedziela, 4 czerwca 2017

Proste ciasto z brzoskwiniami

Okazuje się, że doszłam do takiej wprawy w pieczeniu, że jestem w stanie przygotować ciasto bez sięgania po jakikolwiek przepis. Myślałam, że to umiejętność, którą posiadały tylko nasze babcie, ale jak widać praktyka czyni mistrza ;) Zamiast brzoskwiń możecie użyć dowolnych innych owoców, np. rabarbaru.


Składniki:
  • pół kostki miękkiego masła (100g)
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • aromat waniliowy
  • 2 brzoskwinie
 Przygotowanie:
  • wszystkie składniki oprócz owoców ucieramy mikserem na gładką masę (najlepiej zacząć od masła z cukrem)
  • przekładamy do małej keksówki (lub innej niewielkiej formy)
  • na wierzchu układamy pokrojone owoce
  • pieczemy ok 40 min w temp. 175 stopni (do suchego patyczka)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz