piątek, 31 maja 2013

Śniadaniowy placek z płatków zbożowych

Od dawna w swoim zeszycie z przepisami (tak, wiem, że to przeżytek ;) ) figurują placki jogurtowe na bazie mąki pszennej. Postanowiłam jednak w ramach eksperymentu zastąpić mąkę płatkami zbożowymi. Tym sposobem otrzymałam absolutnie przepyszny placek na śniadanie. Dodam tylko, że podana porcja wystarcza na normalne śniadanie dla dwóch osób, lub dla jednej bardzo głodnej ;)





Składniki:
  • 150g jogurtu naturalnego + ok 3 łyżki na sos
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mieszanych płatków zbożowych ( u mnie orkiszowe, żytnie i owsiane)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • świeże owoce ( u mnie truskawki i nektarynki)
Przygotowanie:
  • do blendera wbijamy jajka, dodajemy jogurt, płatki, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Miksujemy.
  • na patelni roztapiamy masło i wylewamy przygotowane ciasto. Ja zrobiłam jeden duży placek, ale myślę, że spokojnie można zrobić 2 mniejsze. Smażymy na niewielkim ogniu ok 2-3 min z każdej strony. Po usmażeniu pozostawiamy placek na gorącej patelni jeszcze przez ok 3 minuty.
  • przygotowujemy sos mieszając 3 łyżki jogurtu z łyżką miodu. Owoce myjemy i kroimy na kawałki.
  • placek przekładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy owocami.
(na samą myśl o tym śniadaniu mam ochotę zjeść je ponownie :) ) 

4 komentarze:

  1. zapachniało letnim porankiem :) ..

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękne zdjęcia - takie "soczyste" ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękny ten placuszek. Z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny zdrowy śniadaniowy placek ;)

    OdpowiedzUsuń