środa, 29 maja 2013

Szybki deser z ciasta francuskiego

Jednym z produktów, który zawsze warto mieć pod ręką, jest ciasto francuskie. W mig możemy z niego wyczarować coś na słodko lub na słono. I zazwyczaj wygląda to znacznie lepiej, niż wskazywałaby na to ilość włożonej pracy ;) Poniżej jeden z takich przykładów. Prościej się chyba nie da.


Składniki:
  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki dżemu lub konfitury (ja użyłam akurat konfitury malinowej :) )
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jabłko
  • 2 garści borówek
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
  • Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i nacinamy brzegi prostopadle do krawędzi co ok 2-3 cm.
  • mieszamy dżem z śmietaną i tak przygotowaną mieszanką smarujemy ciasto. 
  • układamy na wierzchu owoce (jabłka kroimy :) ) i posypujemy cukrem.
  • zapiekamy 15 min w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz