Gotowane szparagi znają wszyscy. Często, gotowane zbyt długo, stawały się włókniste, co nie do końca mi odpowiadało. Dlatego postanowiłam popracować nad sposobem przygotowania, by otrzymać kruche, ale nie surowe szparagi. I udało się :)
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- szparagi myjemy, nie obieramy. Próbujemy odłamać końce ( te grubsze ;) ). Jeżeli się odłamują, to je wyrzucamy. Jeżeli się nie łamią, oznacza to, że szparagi w całości nadają się do spożycia.
- szparagi nacieramy oliwą i oprószamy solą i pieprzem.
- rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy obracając co jakiś czas przez ok. 10-15 minut. Gotowe :)
Ja podałam szparagi z filetem z kurczaka nadziewanym mozzarellą (grillowałam razem z szparagami na jednej patelni). Zimne szparagi można pokroić na kawałki, dodać mozzarellę i suszone pomidory i całość wymieszać z oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku i soli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz