sobota, 25 maja 2013

Sos z mascarpone, boczkiem i pieczarkami

Nie będę ukrywać, że jest to sos bardzo kaloryczny, ale jego smak jest tak absolutnie cudowny, że od czasu do czasu sobie na niego pozwalam. Najczęściej jem go z makaronem, ale smakuje też z chlebem lub ryżem.

 

Składniki:
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 8 pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 filet z kurczaka (nie jest konieczny)
  • 1 cebula
  • 250 g sera mascarpone
  • tymianek, sól, pieprz
  • pietruszka
Przygotowanie:
  • boczek kroimy w niewielkie kawałki i podsmażamy na suchej patelni (lub najwygodniej w głębokim rondlu). Jak tłuszcz się wytopi, dorzucamy pokrojone cebulę i kurczaka. Mieszając smażymy ok 5 min.
  • dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę i podsmażamy mieszając przez ok 15-20 min.
  • dodajemy serek mascarpone, doprawiamy i całość dusimy przez ok 15 minut.
  • podajemy posypany siekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. mmmmmmmmmmm marzenie marzenie marzenie na teraz *.*

    zapraszam na pomarańczowe ciasto!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń