Składniki:
- 4 sznycle z kurczaka (kupujemy gotowe, albo przecinamy w poprzek 2 filety z kurczaka)
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 150ml białego wina
- rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojony na małe kawałki boczek. Smażymy, aż boczek będzie chrupiący, pod koniec smażenia dodając rozdrobniony czosnek.
- wyjmujemy boczek i na wytopinym tłuszczu podsmażamy kurczaka (ok 2 min z każdej strony, ale sprawdzmy, czy nie jest w środku surowy lekko nacinając powierzchnię nożem). Zdejmujemy z patelni.
- na patelnię wlewamy wino i dodajemy podsmażony wcześniej boczek. Całość doprowadzamy do wrzenia i po ok 1min zdejmujemy z ognia i zalewamy kurczaka. Podajemy gorące z chlebem lub warzywami
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz