czwartek, 23 maja 2013

Sznycle z kurczaka z boczkiem i białym winem

Gotuję już od wielu lat, ale ciągle nie mogę wyjść z podziwu jak niewiele wysiłku (i składników) wymagają niektóre absolutnie przepyszne dania. To jest jednym z nich. Nie wymaga nawet doprawiania, czyli powinno każdemu wyjść równie smaczne!


Składniki:
  • 4 sznycle z kurczaka (kupujemy gotowe, albo przecinamy w poprzek 2 filety z kurczaka)
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 150ml białego wina
Przygotowanie:
  • rozgrzewamy olej i smażymy na nim pokrojony na małe kawałki boczek. Smażymy, aż boczek będzie chrupiący, pod koniec smażenia dodając rozdrobniony czosnek.
  • wyjmujemy boczek i na wytopinym tłuszczu podsmażamy kurczaka (ok 2 min z każdej strony, ale sprawdzmy, czy nie jest w środku surowy lekko nacinając powierzchnię nożem). Zdejmujemy z patelni.
  • na patelnię wlewamy wino i dodajemy podsmażony wcześniej boczek. Całość doprowadzamy do wrzenia i po ok 1min zdejmujemy z ognia i zalewamy kurczaka. Podajemy gorące z chlebem lub warzywami
    .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz