środa, 15 maja 2013

Curry z mięsa mielonego

Uwielbiam słodkie mięsne potrawy. Po przepisie na miodowo-musztardowego kurczaka przyszedł czas na curry z wołowego mięsa mielonego. Słodycz rodzynek i marchewki idealnie łączy się z mięsem i stanowi danie samo w sobie (aczkolwiek można je podać z ryżem :) ).

 


 Składniki:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 200g rodzynek
  • 1 seler
  • 10g curry
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
  • w głębokim rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso często mieszając.
  • marchewki i seler obieramy i trzemy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Podsmażamy całość 10 minut i dodajemy rodzynki.
  • doprawiamy curry, cukrem, solą i wlewamy sok z pomarańczy. Mieszamy i dusimy pod przykryciem 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz