W podanym przepisie zamiast grillowanego sera możemy podać pokrojony w kawałki camembert lub gorgonzolę i mam świetną sałatkę na lunch lub imprezę.
Zacznę od przepisu na sos balsamico, który w sumie można kupić w sklepie, ale po co, jak można go zrobić samemu :)
Składniki:
- 250ml octu balsamicznego
- 4 łyżki cukru
- do małego rondelka wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy (gotujemy) na średnim ogniu 30-40 minut mieszając co jakiś czas. Uwaga - w całej kuchni będzie czuć bardzo wyraźnie zapach octu :)
- Po zdjęciu z ognia przelewamy sos do buteleczki i odstawiamy. Zgęstnieje jak ostygnie :)
Składniki:
- rucola
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów (u mnie włoskie, ale może być mieszanka różnych)
- 3 pomidorki koktajlowe
- 1 camembert
- sos balsamico
- Na talerzu układamy rucolę, na niej żurawinę, orzechy i pokrojone pomidorki. Skrapiamy sosem balsamico.
- Ser grillujemy na patelni grillowej do momentu aż na skórce pojawią się wyraźne prążki. Uważamy przy przewracaniu sera na drugą stronę, żeby nie uszkodzić skórki, bo płynne wnętrze się wyleje.
- Przekładamy ser na talerz z sałatką i podajemy. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz