poniedziałek, 13 maja 2013

Sałatka z grillowanym camembertem

Są takie połączenia smakowe, które zawsze się sprawdzają. Dla mnie jednym z takich właśnie jest ser i sos balsamico. Jak do tego dodam rucolę, orzechy i żurawinę, to jestem w przysłowiowym niebie ;)
W podanym przepisie zamiast grillowanego sera możemy podać pokrojony w kawałki camembert lub gorgonzolę i mam świetną sałatkę na lunch lub imprezę.

Zacznę od przepisu na sos balsamico, który w sumie można kupić w sklepie, ale po co, jak można go zrobić samemu :)


Składniki:
  • 250ml octu balsamicznego
  • 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
  • do małego rondelka wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy (gotujemy) na średnim ogniu 30-40 minut mieszając co jakiś czas. Uwaga - w całej kuchni będzie czuć bardzo wyraźnie zapach octu :)
  • Po zdjęciu z ognia przelewamy sos do buteleczki i odstawiamy. Zgęstnieje jak ostygnie :)
Przepis na sos zapamiętujemy, bo się jeszcze przyda, tymczasem przygotowujemy resztę dania:

Składniki:
  • rucola
  • garść suszonej żurawiny 
  • garść orzechów (u mnie włoskie, ale może być mieszanka różnych)
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 1 camembert
  • sos balsamico
Przygotowanie:
  • Na talerzu układamy rucolę, na niej żurawinę, orzechy i pokrojone pomidorki. Skrapiamy sosem balsamico.
  • Ser grillujemy na patelni grillowej do momentu aż na skórce pojawią się wyraźne prążki. Uważamy przy przewracaniu sera na drugą stronę, żeby nie uszkodzić skórki, bo płynne wnętrze się wyleje.
  • Przekładamy ser na talerz z sałatką i podajemy. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz