Składniki:
- 3 udka z kurczaka (lub jak u mnie tym razem 5 pałek lub 1 podwójny filet pokrojony na kawałki)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki musztardy (ja użyłam 2 łyżek słodkiej musztardy i 1 łyżki musztardy francuskiej)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1 łyżka sezamu
- mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czyli wszystko oprócz kurczaka :) )
- zalewamy kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Możemy ponacinać skórkę, żeby mięso lepiej się zamarynowało.
- (ja w międzyczasie obrałam i pokroiłam marchewki i cebulę, które dorzuciłam do mięsa i wszystko dalej marynowało się w lodówce dobrych 40 minut)
- piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy naczynie żaroodporne z kurczakiem (i warzywami) i pieczemy 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz