wtorek, 16 kwietnia 2013

Kurczak w marynacie z miodu i musztardy

Na obiad, lunch, kolację - kurczak sprawdzi się wszędzie i dobrze mieć go pod ręką, kiedy kompletnie nie mamy pomysłu, co ugotować. Dzisiaj jedno z moich ulubionych połączeń, czyli miód z musztardą. Ponieważ przygotowywałam to danie na lunch do pracy, dodałam marchewkę i cebulę, możemy jednak spokojnie upiec samego kurczaka i również wyjdzie bardzo dobrze.




Składniki:
  • 3 udka z kurczaka (lub jak u mnie tym razem 5 pałek lub 1 podwójny filet pokrojony na kawałki)
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki musztardy (ja użyłam 2 łyżek słodkiej musztardy i 1 łyżki musztardy francuskiej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 łyżka sezamu
Przygotowanie:
  • mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czyli wszystko oprócz kurczaka :) )
  • zalewamy kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Możemy ponacinać skórkę, żeby mięso lepiej się zamarynowało.
  • (ja w międzyczasie obrałam i pokroiłam marchewki i cebulę, które dorzuciłam do mięsa i wszystko dalej marynowało się w lodówce dobrych 40 minut)
  • piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, wkładamy naczynie żaroodporne z kurczakiem (i warzywami) i pieczemy 40 minut.
Do marynaty możemy dodać słodką lub ostrą paprykę jeżeli mamy ochotę.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz