Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 250g sera mascarpone
- ok 200g świeżego łososia (najlepiej filet)
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz, ew. przyprawa do ryb
- na połowie ciasta rozsmarowujemy mascarpone
- upewniamy się, że łosoś nie ma ości przeciągając dłonią po filecie lekko dociskając.
- oddzielamy mięso od skóry i rozdrabniamy. Kawałki układamy na mascarpone
- koperek siekamy i pozypujemy nim łososia.
- posypujemy przyprawami
- "zamykamy" całość przykrywając połową bez składników. Brzegi ciasta sklejamy dociskając je widelcem a powierzchnię nakłuwamy w kilku miejscach.
- całość smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi.
- zapiekamy 20 min w temp. 175 stopni z termoobiegiem (jeżeli brzegi ciasta zaczną się zbyt szybko przyrumieniać, przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy dalej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz