piątek, 6 września 2013

Zupa pomidorowa z brązowym ryżem

Zazwyczaj zupę pomidorową przygotowuję w postaci kremu blendując wszystko na gładką masę, tym razem jednak chciałam, żeby było jak u babci :) Ryż gotuję osobno i podaję na talerzu bezpośrednio przed wlaniem zupy.


Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały seler
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek dobrego ketchupu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
 Przygotowanie:
  • do garnka wlewamy 1,5l wody i gotujemy w niej pokrojone warzywa (czosnek możemy przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła.
  • kiedy warzywa będą lekko twarde dodajemy koncentrat, ketchup i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami i cukrem.
  • Gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Na talerzu, po zalaniu ugotowanego wcześniej ryżu, możemy nałożyć dodatkowo łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz