Składniki:
- 500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale może być też inne)
- 1 jajko
- 3 łyżki płatków owsianych
- pół małej cebuli
- 2 łyżeczki musztardy
- po pół pęczka koperku i natki pietruszki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz, tymianek
- mięso mieszamy z płatkami owsianymi, musztardą, jajkiem, pokrojoną drobno cebulą, posiekanym koperkiem i pietruszką, doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut.
- na kawałku folii spożywczej wykładamy mięso formując prostokąt.
- jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części.
- układamy na mięsie połówki jajka wzdłuż dłuższego boku, jakieś 5cm od brzegu.
- w niewielkiej odległości od jajek układamy równolegle ogórki (powinno nam starczyć na 2-3 rządki).
- unosząc folię zawijamy mięso w roladę (zawijając odklejamy stopniowo folię).
- przekładamy gotową roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.facebook.com/truskawkowa.fiesta
Rolada roladą, ale skąd masz takie piękne sztućce, których szukam od roku?!
OdpowiedzUsuńDuka, ale jakieś 5 lat temu... :) Tu masz podobne: http://www.homebook.pl/produkty/11083279/dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-do-serwowania-posilkow-sztucce-komplety-sztuccow-sztucce-do-stekow-yukon :)
UsuńLubię takie artykuły.
OdpowiedzUsuń