czwartek, 20 sierpnia 2015

Rolada z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Pieczona rolada z mięsa mielonego to pomysł na obiad na kilka dni :) Z powodzeniem stanowić będzie lunch do pracy lub dodatek do kanapki.


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale może być też inne)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
  •  mięso mieszamy z płatkami owsianymi, musztardą, jajkiem, pokrojoną drobno cebulą, posiekanym koperkiem i pietruszką, doprawiamy do smaku. Odstawiamy na 15 minut.
  • na kawałku folii spożywczej wykładamy mięso formując prostokąt.
  • jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół, ogórki kroimy wzdłuż na 4 części.
  • układamy na mięsie połówki jajka wzdłuż dłuższego boku, jakieś 5cm od brzegu.
  • w niewielkiej odległości od jajek układamy równolegle ogórki (powinno nam starczyć na 2-3 rządki).
  • unosząc folię zawijamy mięso w roladę (zawijając odklejamy stopniowo folię).
  • przekładamy gotową roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem.
Podajemy z chlebem, sałatką lub sosem z jogurtu i ziół.

3 komentarze:

  1. Wygląda smacznie :)
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada roladą, ale skąd masz takie piękne sztućce, których szukam od roku?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duka, ale jakieś 5 lat temu... :) Tu masz podobne: http://www.homebook.pl/produkty/11083279/dla-domu-do-kuchni-i-jadalni-do-serwowania-posilkow-sztucce-komplety-sztuccow-sztucce-do-stekow-yukon :)

      Usuń