czwartek, 1 października 2015

Meksykańska lasagne

Jak się okazuje, lasagne nie musi być wcale po włosku ;) Na pomysł użycia placków tortilli zamiast makaronu natknęłam się w jakieś książce kucharskiej i w końcu nadszedł czas, kiedy postanowiłam wcielić go w życie :)

Składniki:
  • 6 dużych tortilli (24cm)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka ciemnej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz, chilli, cukier, olej
Przygotowanie:
  • na patelni podsmażamy mięso z odrobiną soli.
  • paprykę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem przez ok 15 minut.
  • dodajemy do papryki mięso, pomidory, siekaną pietruszkę, rozdrobniony czosnek i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut
  • fasolę odsączamy i płuczemy. Mieszamy z odsączoną kukurydzą i prawie całym tartym serem.
  • przygotowujemy krągłą formę odpowiadającą średnicy (tortilli +/- 1cm) 
  • na spodzie formy rozsmarowujemy niewielką ilość sosu, przykrywamy 2 plackami tortilli.
  • nakładamy kukurydzę z fasolą i serem, na to nakładamy połowę sosu, przykrywamy 2 tortillami i powtarzamy czynność.
  • na górnych tortillach rozsmarowujemy cienką warstwę sosu i posypujemy resztą sera.
  • zapiekamy 10 min. w temp. 200 stopni



1 komentarz: