Składniki:
- 6 dużych tortilli (24cm)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki pietruszki
- 500g mięsa mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka ciemnej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 200g tartego żółtego sera
- sól, pieprz, chilli, cukier, olej
- na patelni podsmażamy mięso z odrobiną soli.
- paprykę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem przez ok 15 minut.
- dodajemy do papryki mięso, pomidory, siekaną pietruszkę, rozdrobniony czosnek i doprawiamy do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez 10 minut
- fasolę odsączamy i płuczemy. Mieszamy z odsączoną kukurydzą i prawie całym tartym serem.
- przygotowujemy krągłą formę odpowiadającą średnicy (tortilli +/- 1cm)
- na spodzie formy rozsmarowujemy niewielką ilość sosu, przykrywamy 2 plackami tortilli.
- nakładamy kukurydzę z fasolą i serem, na to nakładamy połowę sosu, przykrywamy 2 tortillami i powtarzamy czynność.
- na górnych tortillach rozsmarowujemy cienką warstwę sosu i posypujemy resztą sera.
- zapiekamy 10 min. w temp. 200 stopni
Wspaniałe danie :-)
OdpowiedzUsuń