piątek, 2 października 2015

Cytrynowe herbatniki

Jako fanka wszelakich cytrynowych wypieków postanowiłam tym razem upiec herbatniki. Polecam zarówno w wersji podstawowej, czyli bez dodatków, ale także z lukrem (cytrynowym, a jakże ;) ) lub przełożone kremem. Również cytrynowym :)

Składniki:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g mąki kukurydzianej
  • 200g masła
  • 150g cukru
  • 4 żółtka
  • starta skórka z 2 cytryn
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką pomarańczy na gładką masę. 
  • Dodajemy pojedynczo żółtka ciągle mieszając
  • Dodajemy mąki i sól i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się kleić.
  • Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Wyjmujemy, rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Ja użyłam szklanki, ale możecie wycinać dowolne kształty :)
  • pieczemy 10 minut w temp. 200 stopni (obserwujcie ciastka, nie powinny się zarumieniać)
Jak pisałam na wstępie, możecie udekorować ciastka lukrem (sok z cytryny + cukier puder) lub przełożyć kremem (150g cukru pudru, 45g masła, 2 łyzki soku z cytryny, który należy powolutku dodawać, żeby krem się nie ściął).

 

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, wypróbuję; z mojego bloga polecam kruche ciasteczka z cytrynowym lemon curdem

    OdpowiedzUsuń