poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Shortbread

Historia tych kruchych ciastek sięga średniowiecza, a pierwsza ich wersja powstała w Szkocji. Początkowo był to rodzaj chleba specjalnie suszonego z cukrem i ziołami, który w końcowej fazie przypominał dzisiejsze sucharki. Ciastka najbardziej zbliżone do tych kojarzonych dzisiaj jako shortbread, powstały w XVI w. i legenda mówi, że zawdzięczamy je królowej Marii I Stuart. Z ciekawostek dodam, że były wtedy doprawiane... kminkiem :)
Klasyczny przepis zakładał użycie jednej części cukru, 2 części masła i 3 części mąki.
Obecnie do ciastek dodaje się sól, żeby podkreślić ich maślany smak, możecie jednak z niej zrezygnować, ciastka nadal będą cudownie maślane :) Pamiętajmy, że ciastka powinny być jak najbardziej jasne po upieczeniu, więc sugerowany czas pieczenia może się okazać nieco krótszy (koniecznie obserwujmy ciastka po włożeniu do piekarnika!)


Składniki:
na ok. 22 ciastka
  • 125g masła
  • 55g cukru
  • 180g mąki
  • płaska łyżeczka soli morskiej
 Przygotowanie:
  •  miękkie masło miksujemy przez 3 minuty, po czym powoli dosypujemy cukier. Miksujemy całość przez 5 minut.
  • dosypujemy mąką z solą (jeżeli używamy) i mieszamy aż całość się połączy. Prawdopodobnie ciasto przyjmie formę grudek, więc odstawiamy mikser i  ręcznie zagniatamy ciasto w kulkę i odkładamy na 15 min do lodówki.
  • po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto między 2 kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 1cm nadając całości formę prostokąta
  • kroimy ciasto na prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • przed włożeniem do piekarnika każde ciastko nakłuwamy widelcem
  • pieczemy 15 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu). Czas może się okazać krótszy, jeżeli ciastka zaczną się przyrumieniać wcześniej. Wtedy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciastka jeszcze na kilka minut (najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika)
  • po wyjęciu posypujemy ciastka cukrem (póki są gorące) i przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia

2 komentarze: