Klasyczny przepis zakładał użycie jednej części cukru, 2 części masła i 3 części mąki.
Obecnie do ciastek dodaje się sól, żeby podkreślić ich maślany smak, możecie jednak z niej zrezygnować, ciastka nadal będą cudownie maślane :) Pamiętajmy, że ciastka powinny być jak najbardziej jasne po upieczeniu, więc sugerowany czas pieczenia może się okazać nieco krótszy (koniecznie obserwujmy ciastka po włożeniu do piekarnika!)
Składniki:
na ok. 22 ciastka
- 125g masła
- 55g cukru
- 180g mąki
- płaska łyżeczka soli morskiej
- miękkie masło miksujemy przez 3 minuty, po czym powoli dosypujemy cukier. Miksujemy całość przez 5 minut.
- dosypujemy mąką z solą (jeżeli używamy) i mieszamy aż całość się połączy. Prawdopodobnie ciasto przyjmie formę grudek, więc odstawiamy mikser i ręcznie zagniatamy ciasto w kulkę i odkładamy na 15 min do lodówki.
- po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto między 2 kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 1cm nadając całości formę prostokąta
- kroimy ciasto na prostokąty i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- przed włożeniem do piekarnika każde ciastko nakłuwamy widelcem
- pieczemy 15 minut w temp. 190 stopni (bez termoobiegu). Czas może się okazać krótszy, jeżeli ciastka zaczną się przyrumieniać wcześniej. Wtedy wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciastka jeszcze na kilka minut (najlepiej przy uchylonych drzwiczkach piekarnika)
- po wyjęciu posypujemy ciastka cukrem (póki są gorące) i przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia
uwielbiam te ciasteczka
OdpowiedzUsuńProstota jest czasem najlepsza :) Są pyszne!
OdpowiedzUsuń