czwartek, 13 sierpnia 2015

Tarta z borówkami

Póki sezon na borówki trwa, dzielę się z Wami przepisem na pyszną tartę! Jeżeli macie ochotę, śmiało możecie zastapić borówki innymi owocami, np. malinami lub nektarynkami :)


 Składniki:
  • 250g mąki
  • 125g zimnego masła
  • 75ml zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500ml kremówki 36%
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 350g borówek
  • pół laski wanilii
 Przygotowanie:
  • z mąki, cukru i drobno pokrojonego masła ugniatamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. 
  • z ciasta formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny
  • wykładamy formę do tarty ciastem i nakłuwamy widelcem
  • przykrywamy ciasto folią aluminiową, którą dociążamy grochem lub kaszą (ciasto lubi się wybrzuszać) i pieczemy pod przykryciem 15 min. w temp. 190 stopni z termoobiegiem.
  • zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 min aż ciasto się ładnie zarumieni
  • odstawiamy do całkowitego wystudzenia
  • czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z dodatkiem 5 łyżek kremówki.
  • resztę śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem ziarenek z laski wanilii
  • po przestudzeniu roztopionej czekolady, przekładamy ją do bitej śmietany i delikatnie mieszamy
  • wykładamy na upieczony spód masę z bitej śmietany, na której układamy borówki.
Możemy dodać do ciasta i bitej śmietany odrobinę skórki pomarańczy, co doda całości jeszcze bardziej letniego charakteru :)

2 komentarze: