Składniki:
- 250g mąki
- 125g zimnego masła
- 75ml zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 500ml kremówki 36%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 350g borówek
- pół laski wanilii
- z mąki, cukru i drobno pokrojonego masła ugniatamy ciasto, dolewając stopniowo wodę.
- z ciasta formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny
- wykładamy formę do tarty ciastem i nakłuwamy widelcem
- przykrywamy ciasto folią aluminiową, którą dociążamy grochem lub kaszą (ciasto lubi się wybrzuszać) i pieczemy pod przykryciem 15 min. w temp. 190 stopni z termoobiegiem.
- zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 min aż ciasto się ładnie zarumieni
- odstawiamy do całkowitego wystudzenia
- czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy z dodatkiem 5 łyżek kremówki.
- resztę śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem ziarenek z laski wanilii
- po przestudzeniu roztopionej czekolady, przekładamy ją do bitej śmietany i delikatnie mieszamy
- wykładamy na upieczony spód masę z bitej śmietany, na której układamy borówki.
Z dużą ilością borówek, mniam ....
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie...:-)
OdpowiedzUsuń