niedziela, 2 sierpnia 2015

Muffiny cytrynowe z borówkami

Mam dla Was kolejny przepis na proste, sezonowe muffinki. Tym razem postanowiłam połączyć borówki z cytryną, co dało całkiem przyjemny efekt :) Póki co mogę powiedzieć, że na ciepło smakują rewelacyjnie, ale myślę, że po wystudzeniu będą równie pyszne.
Do babeczek polecam lemoniadę, idealną na upały! :)


Składniki:
  • 200g mąki
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu jagodowego (możecie go zastąpić naturalnym, ale wtedy proponuję dodać trochę więcej cukru)
  • 125 ml oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 100g borówek
  • skórka starta z połowy cytryny
 Przygotowanie:
  • w misce mieszamy suche składniki, czyli cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
  • w oddzielnym naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli olej, jogurt i jajko.
  • wlewamy składniki mokre do suchych i chwilę mieszamy (nie musi być dokładnie :) )
  • dodajemy połowę borówek i skórkę z cytryny. Jeszcze raz mieszamy.
  • przekładamy masę do przygotowanych papilotek (u mnie 6 sztuk) i układamy na wierzchu pozostałe borówki lekko je dociskając
  • pieczemy 25 min w temp. 200 stopni bez termoobiegu (jeżeli rozkładacie masę na więcej babeczek, pamiętajcie żeby odpowiednio skrócić czas pieczenia - tradycyjnie "do suchego patyczka" :) )

3 komentarze: