Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- pół czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- oregano, sól, pieprz, ostra papryka w proszku
- pół szklanki sosu salsa (ja użyłam tego firmy Heinz)
- 150g przecieru pomidorowego
- łyżeczka cukru
- pół litra rosołu (może być z kostki)
- kruszymy płatki kukurydziane, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 5 minut, żeby zmiękły.
- dodajemy mięso, jajko, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobniony czosnek i przyprawy, dokładnie mieszamy.
- rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni.
- blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na nim klopsiki z mięsa (powinno ich wyjść ok 18 szt.)
- pieczemy przez 20 minut.
- klopsiki po upieczeniu przekładamy do rozgrzanego głębokiego rondla, zalewamy rosołem, salsą i przecierem pomidorowym. Dodajemy przyprawy i cukier i doprowadzamy do wrzenie, żeby sos zaczął się redukować.
- Po ok. 10 minutach przykrywamy i dusimy klopsiki przez ok, 20 minut. Jeżeli po tym czasie sos będzie nadal zbyt płynny, gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz