niedziela, 24 kwietnia 2016

Meatballs czyli wołowe klopsiki

To danie również zaczerpnęłam z klasycznej kuchni amerykańskiej. Klopsiki zanurzone w pikantnym sosie pomidorowym możemy podawać z ryżem, makaronem lub z tortillą i kleksem śmietany. Pieczenie i duszenie nadaje im delikatości, więc polecam nie pomijać żadnego z etapów przygotowania :)


Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano, sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • pół szklanki sosu salsa (ja użyłam tego firmy Heinz)
  • 150g przecieru pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • pół litra rosołu (może być z kostki)
Przygotowanie:
  • kruszymy płatki kukurydziane, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 5 minut, żeby zmiękły.
  • dodajemy mięso, jajko, pokrojoną drobno cebulę, rozdrobniony czosnek i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • rozgrzewamy piekarnik do temp. 175 stopni.
  • blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na nim klopsiki z mięsa (powinno ich wyjść ok 18 szt.)
  • pieczemy przez 20 minut.
  • klopsiki po upieczeniu przekładamy do rozgrzanego głębokiego rondla, zalewamy rosołem, salsą i przecierem pomidorowym. Dodajemy przyprawy i cukier i doprowadzamy do wrzenie, żeby sos zaczął się redukować.
  • Po ok. 10 minutach przykrywamy i dusimy klopsiki przez ok, 20 minut. Jeżeli po tym czasie sos będzie nadal zbyt płynny, gotujemy jeszcze chwilę bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz