Dzisiaj chleb kukurydziany ma wiele odmian i nadal pozostaje bardzo popularny w Ameryce. Jest świetnym dodatkiem do grilla albo do chili (jak u mnie :) ). Gorąco polecam!
Składniki:
- 2 cebule
- puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 350g mąki kukurydzianej
- 250ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 140g tartego sera cheddar
- 1-3 papryczki chilli (jak kto lubi :) )
- masło
- cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle aż się zeszkli.
- pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i podsmażamy całość jeszcze 5 minut
- w misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, obie mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz i większość sera.
- dodajemy cebulę z kukurydzą, większość posiekanej papryczki chilli i mieszamy.
- tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto układając na wierzchu resztę papryczki chilli.
- pieczemy przez 35 minut w temp. 200 stopni. 10 minut przed upływem wskazanego czasu posypujemy chlebek resztą sera i wkładamy spowrotem do piekarnika.
- po upieczenia odstawić na 15 minut. Najlepiej spożywać jeszcze ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz