piątek, 6 maja 2016

Cornbread, czyli chleb kukurydziany

Jednym z najpopularniejszych składników w tradycyjnej kuchni amerykańskiej jest oczywiście kukurydza, która była obecna na tym kontynencie na długo przed przybyciem odkrywców z Europy. Z kukurydzy, a właściwie mąki kukurydzianej, przygotowywano m.in. chleb kukurydziany, który w kuchni Indian zawierał zazwyczaj oprócz samej mąki wodę, tłuszcz i sól. Dosypywano też do niego nasiona lub ziarna, by zwiększyć jego pożywność.
Dzisiaj chleb kukurydziany ma wiele odmian i nadal pozostaje bardzo popularny w Ameryce. Jest świetnym dodatkiem do grilla albo do chili (jak u mnie :) ). Gorąco polecam!



Składniki:
  • 2 cebule
  • puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 350g mąki kukurydzianej
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 140g tartego sera cheddar
  • 1-3 papryczki chilli (jak kto lubi :) )
  • masło
Przygotowanie:
  • cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle aż się zeszkli.
  • pod koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i podsmażamy całość jeszcze 5 minut
  • w misce mieszamy dokładnie jajka, mleko, obie mąki, proszek do pieczenia, sól, pieprz i większość sera.
  • dodajemy cebulę z kukurydzą, większość posiekanej papryczki chilli i mieszamy.
  • tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto układając na wierzchu resztę papryczki chilli.
  • pieczemy przez 35 minut w temp. 200 stopni. 10 minut przed upływem wskazanego czasu posypujemy chlebek resztą sera i wkładamy spowrotem do piekarnika.
  • po upieczenia odstawić na 15 minut. Najlepiej spożywać jeszcze ciepły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz