niedziela, 1 maja 2016

Sałatka Waldorf

Słynna sałatka Waldorf powstała w hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku w 1896 roku. Wbrew pozorom nie została wymyślona przez szefa kuchni, a starszego kelnera, Oscara Tschirky'ego. Pierwsza wersja sałatki to tylko 3 składniki: jabłka, seler i majonez. Orzechy włoskie zostały dodane do przepisu później.




Tu chciałabym zaznaczyć, że w zależności od wersji, przepisy zakładają użycie selera korzeniowego lub naciowego, a oryginalna wersja mówi po prostu o "selerze". Z uwagi na fakt, że zdecydowanie bardziej lubię seler korzeniowy, postanowiłam takiego właśnie użyć.

Pod tym linkiem można znaleźć skan oryginalnej książki kucharskiej Oskara Tschirky'ego z Hotelu Waldorf (z którego pochodzi również cudowny Red Velvet Cake, o którym będę bez końca przypominać, bo tego ciasta powinien każdy choć raz w życiu spróbować :) ).

Składniki:
  • 2 jabłka
  • 1 seler korzeniowy
  • 2 łyżki majonezu
  • spora garść orzechów włoskich
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz (ewentualnie)
 Przygotowanie:
  • jabłka i seler obieramy i kroimy na kawałki.
  • wrzucamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy
  • orzechy rozdrabniamy (np. wrzucając do woreczka i tłukąc młotkiem do kotletów :) )
  • orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni
  • przekładamy orzechy do miski i wszystko mieszamy z majonezem.
  • jeżeli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz