Składniki:
- ok. 300g wołowiny z kością na wywar, ale niezbyt tłustej, żeby można było po ugotowaniu obrać mięso i wrzucić je do zupy
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- puszka pomidorów krojonych
- ząbek czosnku
- 4 łyżki ketchupu
- chilli
- łyżeczka cukru
- mała puszka kukurydzy z fasolką czerwoną
- sól, pieprz, oregano, liść laurowy, ziele angielskie
- mięso zalewamy 1,5l wody i gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 40 minut. Jeżeli woda odparuje, uzupełniamy dolewając wrzątek.
- dodajemy obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę i czosnek, przyprawy i gotujemy jeszcze przez pół godziny.
- wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liść laurowy
- wlewamy pomidory z puszki i dodajemy ketchup
- wywar z warzywami blendujemy.
- obieramy mięso z wywaru, kroimy na kawałki lub ręcznie rozdrabniamy, wrzucamy do zupy.
- dodajemy kukurydzę, fasolkę, chilli i cukier.
- doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz