środa, 27 kwietnia 2016

Pikantna zupa pomidorowa z wołowiną

Pomidorowa zupa w stylu Tex-Mex sprawdzi się świetnie jako obiad, ale też jako przekąska na imprezie, zwłaszcza z dodatkiem nachosów.


Składniki:
  • ok. 300g wołowiny z kością na wywar, ale niezbyt tłustej, żeby można było po ugotowaniu obrać mięso i wrzucić je do zupy
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • puszka pomidorów krojonych
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki ketchupu
  • chilli
  • łyżeczka cukru
  • mała puszka kukurydzy z fasolką czerwoną
  • sól, pieprz, oregano, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
  • mięso zalewamy 1,5l wody i gotujemy pod częściowym przykryciem na małym ogniu z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 40 minut. Jeżeli woda odparuje, uzupełniamy dolewając wrzątek.
  • dodajemy obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę i czosnek, przyprawy i gotujemy jeszcze przez pół godziny.  
  • wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liść laurowy
  • wlewamy pomidory z puszki i dodajemy ketchup
  • wywar z warzywami blendujemy.
  • obieramy mięso z wywaru, kroimy na kawałki lub ręcznie rozdrabniamy, wrzucamy do zupy.
  • dodajemy kukurydzę, fasolkę, chilli i cukier.
  • doprawiamy do smaku.
Bardzo polecam podawanie zupy z nachosami, smakuje wyśmienicie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz