Ale do rzeczy. Red Velvet Cake to ciasto kuszące kolorem, ale także wyraźnie waniliowym smakiem, przełamanym delikatnie słonymi i kwaśnymi nutami. Jak raz je upieczecie, będziecie pewnie do niego wracać i nie zniechęci Was nawet to, że cała kuchnia jest w czerwonym barwniku:)
Ważna uwaga - konieczne jest użycie WSZYSTKICH składników. Wszystkich, czyli kakao, wanilii, maślanki i octu winnego również:)
Składniki:
- 2,5 szk. mąki pszennej
- 1 1/4 szk cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1,5 szk. oleju
- 1 szk. maślanki
- 1 łyżeczka armoatu waniliowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
- Krem: 600g gładkiego twarogu, np. Philadelphia, Ulubiony, 200g masła, 1,5 szk. cukru pudru, ziarenka z 1 laski wanilii
- mąkę, kakao, sól, cukier, barwnik wymieszać.
- w oddzielnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajka, maślankę, olej i aromat waniliowy
- suche składniki przełożyć do mokrych i dokładnie wymieszać.
- w szklance wymieszać ocet z sodą i dodać do ciasta bezpośrednio przed wylaniem do formy.
- ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w oddzielnych tortownicach o średnicy 24cm (jeżeli mamy jedną tortownicę, jedną porcję ciasta pieczemy po drugiej, pamiętając jednak, żeby sodę dodać do drugiej części ciasta dopiero przed pieczeniem)
- pieczemy 30 min (do "suchego patyczka") w temp. 180 stopni.
- w czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy krem miksując wszystkie składniki na gładką masę. Odstawiamy do lodówki.
- Po upieczeniu wyjmujemy spody i odkładamy do wystudzenia.
- jeżeli chcemy użyć pokruszonego ciasta do dekoracji, delikatnie ścinamy wierzch jednego blatu i kruszymy w palcach
- krem dzielimy na 2 części, jedną rozsmarowujemy na dolnym blacie tortu, nakładamy górny blat i znowu smarujemy kremem. Dekorujemy według uznania :)
Nie musicie się ograniczać z formą ciasta ;)
Zdecydowanie robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuń