Składniki:
- 10 dag wędzonego boczku
- 4 garści szpinaku (może być szpinak typu baby lub mrożony w liściach)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka oleju
- sól do smaku
- na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojony boczek aż będzie ładnie zarumieniony.
- dorzucamy szpinak i smażymy mieszając aż liście zupełnie zmiękną, czyli jakieś 3-5 minut. Jeżeli używacie szpinaku mrożonego, którego nie zdążyliście wcześniej rozmrozić, możecie wrzucić go na patelnię i dusić chwilę podlewając delikatnie wodą.
- dorzucić rozdrobniony czosnek, chwilę podsmażać.
- dodać śmietanę i doprawić solą i poczekać aż się zagotuje (na tym etapie dodajecie też ser, jeżeli postanowiliście go użyć :))
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuń