piątek, 17 kwietnia 2015

Sos śmietanowy z boczkiem i szpinakiem

Ten sos jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno jako dodatek do kasz jak i do makaronu. Jeżeli mamy kawałek sera pleśniowego typu gorgonzola, możemy spokojnie dorzucić go do sosu :)


Składniki:
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 garści szpinaku (może być szpinak typu baby lub mrożony w liściach)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojony boczek aż będzie ładnie zarumieniony.
  • dorzucamy szpinak i smażymy mieszając aż liście zupełnie zmiękną, czyli jakieś 3-5 minut. Jeżeli używacie szpinaku mrożonego, którego nie zdążyliście wcześniej rozmrozić, możecie wrzucić go na patelnię i dusić chwilę podlewając delikatnie wodą.
  • dorzucić rozdrobniony czosnek, chwilę podsmażać.
  • dodać śmietanę i doprawić solą i poczekać aż się zagotuje (na tym etapie dodajecie też ser, jeżeli postanowiliście go użyć :))

1 komentarz: