Składniki:
- 1 główka jarmużu
- 160g boczku wędzonego
- 2 dobre grube parówki (ok. 130g)
- 600g ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 szk. wody
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, majeranek, kminek
- boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w dużym garnku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i mieszamy.
- kiełbasę kroimy w półkrążki i dorzucamy do garnka.
- ziemniaki obieramy i kroimy na dosyć duże kawałki. Dorzucamy do reszty i mieszamy podsmażając.
- jak ziemniaki zaczną się przyrumieniać, dorzucamy pokrojony jarmuż (radzę usunąć zgrubienia na liściach, co przyspieszy przygotowanie dania)
- doprawiamy, dodajemy masło i mieszamy. Dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, przez ok 40 min, aż jarmuż i ziemniaki będą miękkie.
Bardzo lubię jarmuż, bardzo dobrze komponuje się z kozim serem czy dynią. Można też zrobić caldo verde portugalskie. A z uwagi na dodatek ziemniaków zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuń