Składniki
ciasto:
- 125ml jogurtu naturalnego
- 75g roztopionego masła
- 2 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 150g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125g cukru
- 1,5 nektaryny
- 100g masła
- 200g serka Ulubionego
- cukier puder (według uznania, u mnie 3 łyżki)
- kilka kropli aromatu waniliowego
- ew. szczypta czerwonego barwnika spożywczego
- mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki ciasta (bez nektaryn) dodając skórkę z cytryny do mokrych. Przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy chwilę.
- Z nektarynek usuwamy pestki i kroimy na drobną kosztkę. Dorzucamy do ciasta i mieszamy.
- przekładamy do papilotek i pieczemy 20-25 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem).
- przygotowujemy krem miksując na gładką masę wszystkie składniki.
- dekorujemy babeczki po wystygnięciu.
Piękne te muffinki, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs właśnie muffinkowy.
Mniam!
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne! Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuń