środa, 13 sierpnia 2014

Muffiny z nektarynkami i kremem waniliowym

Sezon na nektaryny w pełni, nie mogło ich zatem zabraknąć i w mojej kuchni. Dzisiaj trochę eksperymentalne, ale bardzo smaczne muffiny z ich udziałem :)


Składniki
ciasto:
  • 125ml jogurtu naturalnego
  • 75g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125g cukru
  • 1,5 nektaryny
krem:
  • 100g masła
  • 200g serka Ulubionego
  • cukier puder (według uznania, u mnie 3 łyżki)
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • ew. szczypta czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
  • mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki ciasta (bez nektaryn) dodając skórkę z cytryny do mokrych. Przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy chwilę.
  • Z nektarynek usuwamy pestki i kroimy na drobną kosztkę. Dorzucamy do ciasta i mieszamy.
  • przekładamy do papilotek i pieczemy 20-25 min w temp. 175 stopni (z termoobiegiem).
  • przygotowujemy krem miksując na gładką masę wszystkie składniki. 
  • dekorujemy babeczki po wystygnięciu.

3 komentarze:

  1. Piękne te muffinki, pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs właśnie muffinkowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały być pyszne! Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń