Składniki:
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 1,2 kg śliwek węgierek
- 100+250g miękkiego masła
- 5-6 łyżek śmietany kremówki
- 100g brązowego cukru
- 2 op. cukru wanilinowego
- 150g migdałów w płatkach
- 250g cukru
- szczypta soli
- 4 jajka
- 250g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- smarujemy formę do pieczenia tłuszczem.
- śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
- 100g masła, śmietanę, brązowy cukier i 1 op. cukru wanilinowego mieszamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 min., dosypujemy migdały i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dstawiamy do przestudzenia na 10 min, mieszając delikatnie od czasu do czasu.
- 250g masła, cukier i szczyptę soli ucieramy na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka ciągle mieszając.
- Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy nie przerywając mieszania.
- Ciasto wylewamy do formy, na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy migdałami.
- Zapiekamy w temp 200 stopni (175 z termoobiegiem) ok 30min jeżeli pieczemy ciasto na prostokątnej formie. Jeżeli w okrągłej, po ok. 20 min przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30-40 min (robimy test suchego patyczka ;) ).
Mniam, wygląda bosko, szczególnie te podpieczony migdały na wierzchu... :)
OdpowiedzUsuń