czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto z śliwkami i prażonymi migdałami

Ciasto na załączonym zdjęciu upiekła moja mama wykorzystując wyjątkowo pyszne w tym roku śliwki węgierki. Można je upiec w okrągłej (26 cm) lub prostokątnej (39x32 cm) formie. Zachęcam do podania z bitą śmietaną, ale i bez niej smakuje rewelacyjnie!


Składniki:
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 1,2 kg śliwek węgierek
  • 100+250g miękkiego masła
  • 5-6 łyżek śmietany kremówki
  • 100g brązowego cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 150g migdałów w płatkach
  • 250g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 250g mąki pszennej
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  • smarujemy formę do pieczenia tłuszczem.
  • śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
  • 100g masła, śmietanę, brązowy cukier i 1 op. cukru wanilinowego mieszamy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy ok 5 min., dosypujemy migdały i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dstawiamy do przestudzenia na 10 min, mieszając delikatnie od czasu do czasu.
  • 250g masła, cukier i szczyptę soli ucieramy na gładką masę. Dodajemy pojedynczo jajka ciągle mieszając. 
  • Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy nie przerywając mieszania.
  • Ciasto wylewamy do formy, na wierzchu układamy połówki śliwek i posypujemy migdałami.
  • Zapiekamy w temp 200 stopni (175 z termoobiegiem) ok 30min jeżeli pieczemy ciasto na prostokątnej formie. Jeżeli w okrągłej, po ok. 20 min przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30-40 min (robimy test suchego patyczka ;) ).

1 komentarz:

  1. Mniam, wygląda bosko, szczególnie te podpieczony migdały na wierzchu... :)

    OdpowiedzUsuń