poniedziałek, 8 września 2014

Węgierska zupa gulaszowa

Sezon rozgrzewających, sycących zup postanowiłam otworzyć w tym roku zupą gulaszową. Zależało mi na odtworzeniu smaku zupy, którą miałam okazję jeść w Budapeszcie i chyba się udało :)


Składniki:
  • 600g wołowiny (łopatka, karkówka lub polędwica)
  • 1 duża cebula
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 papryki czerwone lub zielone
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki
Przygotowanie:
  • w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy kminek i rozdrobniony czosnek, zmażymy jeszcze 1-2 minuty mieszając.
  • zdejmujemy na chwilę z ognia, dosypujemy słodką paprykę i pokrojone w kostkę mięso. Solimy i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i ponownie stawiamy na palniku na niewielkim ogniu.
  • dusimy przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeżeli nie wydzieli się odpowiednia ilość płynu z samego mięsa, podlewamy od czasu do czasu wodą, aby całość się dusiła a nie smażyła.
  • Jak już mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone warzywa, dolej wodę, dopraw według uznania pieprzem i ostrą papryką i gotuj wszystko przez ok. 20 minut (aż warzywa będą miękkie). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz