Składniki:
- 600g wołowiny (łopatka, karkówka lub polędwica)
- 1 duża cebula
- 0,5 łyżeczki kminku
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 papryki czerwone lub zielone
- 4 ziemniaki
- 1,5 litra wody
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Dodajemy kminek i rozdrobniony czosnek, zmażymy jeszcze 1-2 minuty mieszając.
- zdejmujemy na chwilę z ognia, dosypujemy słodką paprykę i pokrojone w kostkę mięso. Solimy i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i ponownie stawiamy na palniku na niewielkim ogniu.
- dusimy przez ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Jeżeli nie wydzieli się odpowiednia ilość płynu z samego mięsa, podlewamy od czasu do czasu wodą, aby całość się dusiła a nie smażyła.
- Jak już mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone warzywa, dolej wodę, dopraw według uznania pieprzem i ostrą papryką i gotuj wszystko przez ok. 20 minut (aż warzywa będą miękkie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz