Składniki:
- 2 jajka
- 1/2 szk. kefiru
- 1/4 szk. oleju
- 1/2 szk. cukru (jeżeli nie lubicie zbyt słodkich babeczek. Jeżeli wolicie słodsze, dodajcie 3/4 szklanki)
- 1 1/4 szk. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
- 3 niewielkie jabłka
- 4 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
- 7 łyżek płatków owsianych (ja użyłam mieszanki owsiano-orkiszowych)
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- ewentualnie łyżeczka wiórków kokosowych
- mieszamy składniki kruszonki i odstawiamy.
- jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, odkładamy.
- mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre ciasta.
- dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy dodając jabłka.
- przekładamy ciasto z jabłkami do foremek
- na wierzch każdej babeczki nakładamy kruszonką
- pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz