niedziela, 3 sierpnia 2014

Czerwone muffinki z jabłkiem i kruszonką

W tak upalne, ale pochmurne i deszczowe dni jak dzisiaj, mam wyjątkową ochotę na pieczenie. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na babeczki z kwaśnymi papierówkami przywiezionymi z sadu dziadka :) Możecie je oczywiście zastąpić innymi jabłkami.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 szk. kefiru
  • 1/4 szk. oleju
  • 1/2 szk. cukru (jeżeli nie lubicie zbyt słodkich babeczek. Jeżeli wolicie słodsze, dodajcie 3/4 szklanki)
  • 1 1/4 szk. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku
  • 3 niewielkie jabłka
Kruszonka:
  • 4 łyżki miękkiego lub roztopionego masła
  • 7 łyżek płatków owsianych (ja użyłam mieszanki owsiano-orkiszowych)
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu 
  • ewentualnie łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  • mieszamy składniki kruszonki i odstawiamy.
  • jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, odkładamy.
  • mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre ciasta. 
  • dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy dodając jabłka. 
  • przekładamy ciasto z jabłkami do foremek
  • na wierzch każdej babeczki nakładamy kruszonką
  • pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz