Składniki:
- 125 g masła
- 175g cukru
- 2 duże jajka
- skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
- 175g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka lub 2 łyżki śmietanki 30%
- Krem: 400g gładkiego twarogu (u mnie "Ulubiony"), sok z 1 cytryny, skórka z połowy cytryny, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki masła
- masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, skórkę i sok z cytryny.
- stopniowo dosypywać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
- na końcu dodac mleko/śmietankę
- przełożyć masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie 21 x 27cm)
- Piec 30-40 min w temp. 180 stopni (proponuję po 30min sprawdzić ciasto nakłuwając patyczkiem i sprzedzając, czy jest suchy)
- Przygotowujemy krem miksując wszystkie jego składniki na gładką masę. Odstawiamy do lodówki.
- Ciasto po upieczeniu przekładamy na kratkę do wystudzenia.
- Kroimy w poprzek na 2 części, smarujemy dolną połową masy, nakładamy wierzch ciasta i resztę kremu rozsmarowujemy na jego powierzchni.
zacne ciasto! mam ochotę na kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuń