Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 150g śmietankowego serka twarogowego (ja użyłam Almette)
- pół pęczka koperku
- 1 jajko ugotowane na twardo
- łyżka siekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- makrelę otwieramy wzdłuż nacięcia i delikatnie wyjmujemy kręgosłup. Następnie usuwamy pozostałe ości i przekładamy rybę (bez skóry!) do miski.
- dodajemy serek, posiekany koperek i szczypiorek, pokrojone drobno jajko oraz przyprawy (ostrożnie z solą, bo ryba jest zazwyczaj dosyć słona). Wszystko dokładnie mieszamy.
Pastą można faszerować jajka lub wydrążone bułeczki i podawać jako imprezową przekąskę.
Prezentuje się bardzo apetycznie :) Tylko ten szczypiorek nie bardzo mi pasuje! :)
OdpowiedzUsuńMakrela wraca do łask! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę pastę. Jadłam też taką, ale zamiast jajka było awokado i kiszony ogórek, wiem, że brzmi to trochę egzotycznie, ale naprawdę smakuje dobrze.