piątek, 28 czerwca 2013

Hibiskusowa mrożona herbata

Chyba nie muszę nikogo przekonywać o przewadze domowej mrożonej herbaty nad sklepowymi butelkowanymi? :) Moja wersja bazuje na mieszance hibiskusa, mango i papai, ale sprawdzi się tu również dobrej jakości herbata z owoców róży lub inna ulubiona czerwona (aczkolwiek nie próbowałam z rooibosem :) )


Składniki:
  • 2 saszetki herbaty (ja użyłam tej: Hibiscus Blend)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 4 plastry cytryny
Przygotowanie:
  • do dzbanka wkładamy woreczki z herbatą (lub sitko z liśćmi i owocami) oraz żurawinę. Zaparzamy.
  • gdy herbata przestygnie, dodajemy miód i cytrynę, mieszamy. Gdy wystygnie całkowicie, wstawiamy dzbanek do lodówki, żeby się porządnie schłodziła :)
Podajemy z kostkami lodu. 
Polecam zachować ciekawe zakręcane butelki po napojach i przelewać do nich własną herbatę mrożoną. Będzie jak znalazł "na drogę" w upalne dni! :)

A teraz siadamy wygodnie popijając mrożoną herbatę i się relaksujemy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz