sobota, 27 lipca 2013

Kokosowe śniegowe kule

Trochę przewrotnie, w środku lata podaję przepis na śniegowe kule. Wyglądem może kojarzą się z zimą, ale łączą w sobie smaki zdecydowanie letnie - ananas i kokos. W sam raz na dzisiejsze upały :)



Składniki:
  • gotowy biszkopt (lub upieczony z 3 jajek)
  • 400ml śmietany kremówki 30%
  • 4 łyżeczki usztywniacza do bitej śmietany
  • 50g cukru
  • 250g serka homogeniozowanego
  • mała puszka krojonego ananasa
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie:
  • Śmietanę ubijamy z usztywniaczem (uważając, żeby nie zamieniła się w masło :) )
  • Serek mieszamy z cukrem i dodajemy ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy ananas i pokrojony w kostkę biszkopt i dalej mieszamy
  • Formujemy z masy kule i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
  • Przed podaniem dobrze schłodzić.

1 komentarz:

  1. Ciekawie się zapowiadają! Połączenie ananasa i kokosa jest idealne, więc muszą świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń