wtorek, 30 lipca 2013

Szybka salsa

Przepis inspirowany pomysłem Gordona Ramsaya (nie byłabym sobą, gdybym czegoś w nim nie zmieniła :) ). Jest tak prosty i efektowny, że musiałam go tu zamieścić. Salsa świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i ryb w upalne dni, kiedy niekoniecznie mamy ochotę na coś ciężkiego.



Składniki:
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 2 garści czarnych oliwek
  • pęczek bazylii
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
Przygotowanie:
  • rozgrzewamy oliwę z oliwek w rondlu i dodajemy rozdrobniony czosnek. Podsmażamy pół minuty
  • wrzucamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, smażymy minutę ciągle mieszając
  • dorzucamy pokrojone oliwki i porwane liście bazylii, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy całość jeszcze minutę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz