piątek, 2 sierpnia 2013

Ziołowy omlet z cukinią

Sezon na cukinię w pełni, prezentuję zatem przepyszny omlet z jej udziałem :) Niezwykle aromatyczny i lekki, w sam raz na upalne dni (nie tylko na śniadanie!).

 


Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/3 niewielkiej cukinii
  • świeże zioła (u mnie tymianek, bazylia, koperek, natka pietruszki i szczypiorek)
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
Przygotowanie:
  • na patelni roztapiamy masło i podsmażamy rozdrobniony czosnek i cienkie plastry cukinii.
  • jajka roztrzepujemy z mlekiem i siekanymi ziołami, doprawiamy do smaku.
  • po 3 minutach smażenia cukinii, zalewamy ją masą jajeczną i smażymy lekko podważając brzegi i przechylając patelnię, żeby płynna część spływała na spód. Możemy też przykryć patelnię, żeby całość się ścięła. 

1 komentarz:

  1. Wygląda niesamowicie ! Jutro wyląduje na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń