sobota, 30 maja 2015

Krem czekoladowy z owocami

Miało wyjść coś zupełnie innego, ale tak właśnie powstają nowe przepisy :) Ten na dodatek miał być bardziej skomplikowany i czasochłonny, a wyszedł banalnie prosty i szybki (nie licząc czasu schładzania). Tak więc zabieramy się do pracy, bo sezon na truskawki i borówki już otwarty!

Składniki:
  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 400g czekolady deserowej
  • kilka truskawek i borówek
  • ewentualnie trochę cukru pudru
Przygotowanie:
  • śmietanę wlewamy do garnka
  • czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śmietany
  • całość podgrzewamy mieszając aż czekolada się całkowicie rozpuści
  • zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie, po czym wkładamy do lodówki.
Tu w zasadzie przepis się kończy. Myślałam, że po wyjęciu masy z lodówki będzie trzeba ją ubić, jak bitą śmietanę, ale krem, w zasadzie mus, nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Nakładamy zatem porcje na talerzyki lub do pucharków czy szklanek i na wierzchu umieszczamy owoce. Możemy całość posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz