Miało wyjść coś zupełnie innego, ale tak właśnie powstają nowe przepisy :) Ten na dodatek miał być bardziej skomplikowany i czasochłonny, a wyszedł banalnie prosty i szybki (nie licząc czasu schładzania). Tak więc zabieramy się do pracy, bo sezon na truskawki i borówki już otwarty!
Składniki:
- 500ml śmietanki kremówki 36%
- 400g czekolady deserowej
- kilka truskawek i borówek
- ewentualnie trochę cukru pudru
Przygotowanie:
- śmietanę wlewamy do garnka
- czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do śmietany
- całość podgrzewamy mieszając aż czekolada się całkowicie rozpuści
- zdejmujemy z ognia i czekamy aż wystygnie, po czym wkładamy do lodówki.
Tu w zasadzie przepis się kończy. Myślałam, że po wyjęciu masy z lodówki będzie trzeba ją ubić, jak bitą śmietanę, ale krem, w zasadzie mus, nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Nakładamy zatem porcje na talerzyki lub do pucharków czy szklanek i na wierzchu umieszczamy owoce. Możemy całość posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz