Składniki:
- 4 białka
- 220g cukru pudru
- 3 krople aromatu waniliowego
- odrobina barwnika spożywczego w dowolnym kolorze
- białka ubijamy (najlepiej mikserem) na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier puder.
- gdy masa będzie gładka dodajemy aromat i miksujemy jeszcze 2 minuty.
- barwnik w paście wykładamy na talerzyk. Jeżeli macie barwnik w proszku, mieszacie go w oddzielnym naczyniu z odrobiną masy bezowej. Tak przygotowaną pastą "rysujecie" 3 kreski wewnątrz rękawa cukierniczego.Polecam użyć do tego pędzelka lub patyczka do szaszłyków.
- nakładamy na rękaw końcówkę z otworem w kształcie gwiazdki i wypełniamy rękaw masą bezową.
- formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wyciskając ciasto z rękawa okrężnymi ruchami formujemy niewielkie bezy (urosną trochę podczas pieczenia).
- wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 110 stopni z termooibiegiem.
- jeżeli bezy zajmują nam więcej niż 1 blachę, spokojnie możemy wstawić wszystkie równocześnie do piekarnika na różnych poziomach.
- ponieważ piekarniki są różne :) radzę zaglądać od czasu do czasu, czy bezy się nie przyrumieniają. Jeżeli zaczną przed upływem 40 minut, wyjmujemy je z piekarnika, chociaż najlepiej jest je pozostawić po upieczeniu w piecu aż wystygną.
Świetnie wyglądają takie kolorowe beziki :)
OdpowiedzUsuń