poniedziałek, 4 maja 2015

Kolorowe bezy

Poniższy przepis zamieszczam nie dla samych bezów, ale żeby pokazać jak w bardzo prosty sposób można nadać im wyjątkowy charakter. Same bezy robi się szybko, a do ich przygotowania wykorzystujemy tylko 4 składniki. To chyba wystarczająca zachęta, żeby zabrać się do pieczenia? :)


Składniki:
  • 4 białka
  • 220g cukru pudru
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • odrobina barwnika spożywczego w dowolnym kolorze
Przygotowanie:
  • białka ubijamy (najlepiej mikserem) na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier puder.
  • gdy masa będzie gładka dodajemy aromat i miksujemy jeszcze 2 minuty.
  • barwnik w paście wykładamy na talerzyk. Jeżeli macie barwnik w proszku, mieszacie go w oddzielnym naczyniu z odrobiną masy bezowej. Tak przygotowaną pastą "rysujecie" 3 kreski wewnątrz rękawa cukierniczego.Polecam użyć do tego pędzelka lub patyczka do szaszłyków.
  •  nakładamy na rękaw końcówkę z otworem w kształcie gwiazdki i wypełniamy rękaw masą bezową.
  • formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wyciskając ciasto z rękawa okrężnymi ruchami formujemy niewielkie bezy (urosną trochę podczas pieczenia).
  • wkładamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 110 stopni z termooibiegiem.
  • jeżeli bezy zajmują nam więcej niż 1 blachę, spokojnie możemy wstawić wszystkie równocześnie do piekarnika na różnych poziomach.
  • ponieważ piekarniki są różne :) radzę zaglądać od czasu do czasu, czy bezy się nie przyrumieniają. Jeżeli zaczną przed upływem 40 minut, wyjmujemy je z piekarnika, chociaż najlepiej jest je pozostawić po upieczeniu w piecu aż wystygną.

1 komentarz: