Składniki:
- 240g płatków owsianych
- 175g płatków migdałów (ja miałam tylko 100g, resztę uzupełniłam siekanymi orzechami)
- 70g wiórków kokosowych
- 70g brązowego cukru
- 40g ciemnego kakao (następnym razem dam trochę mniej ;) )
- 90ml miodu
- 50ml oleju roślinnego
- łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki soli
- w dużej misce wymieszać płatki, migdały (i orzechy jeśli używamy), kokos i cukier.
- oddzielnie mieszamy kakao, miód, olej, cynamon i sól.
- wszystko mieszamy razem (ja zrobiłam to ręcznie) i rozkładamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
- pieczemy 1 godz. 15 min. w temp. 120 stopni mieszając co ok. 15min, żeby granola była ze wszystkich stron przyrumieniona.
- po wystudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego słoika i przechowujemy do kilku dni.
taką granolę z chęcią zjadłabym jutro na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/04/konkurs-majowka-z-owocowym-rajem.html