poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Kapusta zasmażana

Ten sposób przygotowywania kapusty "wyniosłam z domu" :) Moja mama zawsze przygotowuje ją na wigilię, ja jednak tak bardzo ją lubię, że gości na moim stole częściej niż raz w roku ;)


Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • niewielka cebula
  • 1 łyżeczka kminku
Przygotowanie:
  • kapustę wypukać w wodzie, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę (lub do momentu aż kapusta będzie miękka).
  • pod koniec gotowania dorzucić startą na tarce marchewkę i całość dusić jeszcze kilka minut.
  • w rondelku roztopić masło, zeszklić na nim cebulę i dosypać mąkę. Podsmażać ciągle mieszając przez ok. minutę.
  • odlać wodę z kapusty tak, żeby dno było przykryte ok. 0,5cm warstwą wywaru.
  • dodać zasmażkę z rondelka i dokłądnie całość wymieszać. 
  • jeżeli jest taka potrzeba, doprawić solą, pieprzem i/lub cukrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz