Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- niewielka cebula
- 1 łyżeczka kminku
- kapustę wypukać w wodzie, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kminek i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę (lub do momentu aż kapusta będzie miękka).
- pod koniec gotowania dorzucić startą na tarce marchewkę i całość dusić jeszcze kilka minut.
- w rondelku roztopić masło, zeszklić na nim cebulę i dosypać mąkę. Podsmażać ciągle mieszając przez ok. minutę.
- odlać wodę z kapusty tak, żeby dno było przykryte ok. 0,5cm warstwą wywaru.
- dodać zasmażkę z rondelka i dokłądnie całość wymieszać.
- jeżeli jest taka potrzeba, doprawić solą, pieprzem i/lub cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz