Przepisów na zupę pomidorową jest wiele. Nic w tym dziwnego, jest bowiem
daniem pozwalającym na tworzenie wielu jego wariantów. W moim przypadku
każda zupa pomidorowa jest inna. Nie ugotowałam nigdy dwóch takich
samych! Za każdym razem eksperymentuję dodając słodkie lub ostre
składniki, w zależności od nastroju i...zawartości lodówki :)
Zdecydowanie częściej zdarza mi się przyrządzać zupę pomidorową na
słodko niż na ostro, przedstawię zatem dzisiaj przepis na zupę z
morelami suszonymi.
- 1 duża marchew (200g)
- 1/2 korzenia pietruszki (50g)
- 1/2 średniego selera (125g)
- mała cebula (50g)
- ząbek czosnku
- 10 moreli suszonych (30g)
- puszka pomidorów krojonych
- świeże zioła: bazylia, majeranek, tymianek
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie cukier
- Obierz warzywa i pokrój w kostkę lub dowolny inny kształt (oprócz czosnku). Morele pokrój w cienkie paski.
- W garnku rozpuść masło i wrzuć warzywa bez czosnku, niech się lekko podsmażą. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj kilka razy i zalej wodą tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Dodaj morele i pomidory z puszki.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, poczekaj aż się zagotuje. Po 10 minutach spróbuj, czy zupa jest dla Ciebie wystarczająco słodka (morele nadają jej słodyczy). Jeżeli masz ochotę, możesz dodać pół łyżeczki cukru. Dorzuć świeży majeranek i tymianek (możesz zastąpić je suszonymi).
- Gotuj tak długo, aż warzywa osiągną preferowaną przez Ciebie miękkość. Chwilę przed zdjęciem garnka z ognia dodaj porwane listki bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz