niedziela, 17 marca 2013

Zupa pomidorowa z suszonymi morelami

Przepisów na zupę pomidorową jest wiele. Nic w tym dziwnego, jest bowiem daniem pozwalającym na tworzenie wielu jego wariantów. W moim przypadku każda zupa pomidorowa jest inna. Nie ugotowałam nigdy dwóch takich samych! Za każdym razem eksperymentuję dodając słodkie lub ostre składniki, w zależności od nastroju i...zawartości lodówki :)
Zdecydowanie częściej zdarza mi się przyrządzać zupę pomidorową na słodko niż na ostro, przedstawię zatem dzisiaj przepis na zupę z morelami suszonymi.

  Składniki (na 3 duże porcje):
  • 1 duża marchew (200g)
  • 1/2 korzenia pietruszki (50g)
  • 1/2 średniego selera (125g)
  • mała cebula (50g)
  • ząbek czosnku
  • 10 moreli suszonych (30g)
  • puszka pomidorów krojonych
  • świeże zioła: bazylia, majeranek, tymianek
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie cukier
Przygotowanie:
  • Obierz warzywa i pokrój w kostkę lub dowolny inny kształt (oprócz czosnku). Morele pokrój w cienkie paski.
  • W garnku rozpuść masło i wrzuć warzywa bez czosnku, niech się lekko podsmażą. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszaj kilka razy i zalej wodą tak, aby wszystkie warzywa były przykryte. Dodaj morele i pomidory z puszki.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, poczekaj aż się zagotuje. Po 10 minutach spróbuj, czy zupa jest dla Ciebie wystarczająco słodka (morele nadają jej słodyczy). Jeżeli masz ochotę, możesz dodać pół łyżeczki cukru. Dorzuć świeży majeranek i tymianek (możesz zastąpić je suszonymi).
  • Gotuj tak długo, aż warzywa osiągną preferowaną przez Ciebie miękkość. Chwilę przed zdjęciem garnka z ognia dodaj porwane listki bazylii.
Przed podaniem możesz dodać prażone pestki dyni lub łyżkę jogurtu naturalnego. Tak jak wspomniałam na początku - zupę pomidorową możesz udoskonalać na wiele sposobów :) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz