wtorek, 7 maja 2013

Kasza gryczana z sosem jogurtowym

Idealna propozycja na lato. Przyznam, że jednym z moich ulubionych "obiadów na szybko" jest kasza gryczana z dodatkiem masła i szklanką kefiru. Dzisiaj coś bardzo podobnego, ale jednak urozmaiconego świeżym, ogórkowo-jogurtowym sosem.




Składniki:
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100g)
  • 4-5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  • kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • w miseczce mieszamy jogurt, starty na tarce ogórek, pokrojoną w półkrążki cebulę, przeciścnięty przez praskę ząbek czosnku oraz przyprawy. 
  • ugotowaną kaszę przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem. Do tego polecam gorąco szklankę kefiru :)

1 komentarz: