Spód do tarty przygotowałam w ten sam sposób, co w tarcie z kurczakiem i fetą.
Pozostałe składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- ser feta
- 1 mała czerwona papryka
- 2 garści świeżego "baby" szpinaku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- odrobina tartego sera do posypania wierzchu (ja użyłam sera Grana Padano)
- 150ml kremówki
- 2 jajka
- sól, pieprz, przyprawa kuchni greckiej
- 1 łyżka oleju
- kurczaka kroimy na kawałki i mieszamy z 1 łyżką przyprawy kuchni greckiej, odrobiną soli i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, po czym podsmażamy na łyżce oleju.
- na podpieczonym spodzie tarty układamy kurczaka, kawałki fety, liście szpinaku, krążki papryki i półkrążki cebuli.
- kremówkę mieszamy dokładnie z jajkami, rozdrobnionym drugim ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i przyprawą grecką. Zalewamy ułożone wcześniej składniki tarty.
- posypujemy całość serem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz