poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Tarta z kurczakiem i fetą

Tarta to kolejne danie, które można przyrządzać na wiele sposobów, dlatego warto zachować przepis na samo ciasto, by nie musieć się już zastanawiać, co przyrządzić z tego, co akurat mamy w lodówce :)




 Składniki ciasta:
  • 250g mąki pszennej
  • 150 g zimnego, twardego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie ciasta:
  • do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy szybko na jednolitą masę. Ważne, żeby zrobić to szybko i dokładnie, zanim ciasto zacznie się kleić do rąk.
  • z ciasta formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki (w tym czasie możemy zacząć przygotowywać składniki farszu).
  • po wyjęciu z lodówki wykładamy ciastem formę do tarty pamiętając o wyklejeniu również brzegów. Całość nakłuwamy widelcem.
  • ciasto przykrywamy folią aluminiową i kładąc na niej małe naczynie żarodporne, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Naczynie żaroodporne możemy zastąpić innym "obciążnikiem" np. suchym grochem lub fasolą. 
  • pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.
  • wyjmujemy ciasto i odkładamy.




Składniki farszu:

  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka (lub 2 małe)
  • 5 pieczarek
  • 100g sera feta
  • 1 cebula
  • zielona cebulka
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 150ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
  • kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła na patelni. Dodajemy resztę masła, pokrojoną cebulę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowany farsz wykładamy na upieczone wcześniej ciasto. Na farszu układamy pokrojony w kostkę ser feta. 
  • całość zalewamy śmietaną kremówką wymieszaną z jajkami, pokrojoną zieloną cebulką, solą, pieprzem i tymiankiem.
  • wierzch posypujemy startym serem żółtym.
  • zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Ser feta możemy zastąpić serem gorgonzola i na wierzchu tarty ułożyć połówki winogron i orzechy włoskie - wyjdzie równie pysznie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz