Składniki ciasta:
- 250g mąki pszennej
- 150 g zimnego, twardego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy szybko na jednolitą masę. Ważne, żeby zrobić to szybko i dokładnie, zanim ciasto zacznie się kleić do rąk.
- z ciasta formujemy kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki (w tym czasie możemy zacząć przygotowywać składniki farszu).
- po wyjęciu z lodówki wykładamy ciastem formę do tarty pamiętając o wyklejeniu również brzegów. Całość nakłuwamy widelcem.
- ciasto przykrywamy folią aluminiową i kładąc na niej małe naczynie żarodporne, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Naczynie żaroodporne możemy zastąpić innym "obciążnikiem" np. suchym grochem lub fasolą.
- pieczemy 15 minut, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut.
- wyjmujemy ciasto i odkładamy.
Składniki farszu:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka (lub 2 małe)
- 5 pieczarek
- 100g sera feta
- 1 cebula
- zielona cebulka
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 150ml śmietany kremówki
- sól, pieprz, tymianek
- kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła na patelni. Dodajemy resztę masła, pokrojoną cebulę i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz wykładamy na upieczone wcześniej ciasto. Na farszu układamy pokrojony w kostkę ser feta.
- całość zalewamy śmietaną kremówką wymieszaną z jajkami, pokrojoną zieloną cebulką, solą, pieprzem i tymiankiem.
- wierzch posypujemy startym serem żółtym.
- zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz