Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- płatki owsiane
- 1 cebula
- 5 dużych pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej lub chudego boczku
- garść rucoli
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprze, majeranek (idealnie jeżeli mamy świeży)
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy tyle płatków owsianych, żeby masa była plastyczna (u mnie zazwyczaj ok. 2 łyżek). Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc, jeżeli mamy taką możliwość).
- paprykę kroimy w kostkę, cebulę w krążki, a pieczarki w plastry. Wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
- na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej (dł 30-40cm) i rozkładamy na niej mięso formując prostokąt. Ważne, żeby zachować grubość masy ok 1cm.
- na mięsie rozkładamy kolejno podsmażone warzywa, plastry szynki i rucolę.
- całość zawijamy ostrożnie w rulon pomagając sobie podłożoną wcześniej folią, którą po zwinięciu rolady usuwamy i wyrzucamy.
- roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45minut.
- Po tym czasie możemy posmarować wierzch rolady sosem pomidorowym i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
- po wyjęciu z piekarnika odstawić pod luźnym przykryciem (np z folii aluminiowej) na 10 min.
Roladę pokrojoną w plastry możemy podać z sosem pomidorowym, pieczonymi ziemniakami lub sałatą z ulubionym dressingiem.
Super blog, świetne przepisy,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kasia :)