niedziela, 31 marca 2013

Rolada z mięsa wołowego

Rolada z mielonego mięsa wołowego często gości na moim stole, ponieważ można ją przygotować na wiele sposobów, zmieniając tylko farsz. Dodatkowo wygląda bardzo apetycznie i smakuje na zimno i na gorąco, z dodatkami i bez :)




Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • płatki owsiane
  • 1 cebula
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej lub chudego boczku
  • garść rucoli
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprze, majeranek (idealnie jeżeli mamy świeży)
  • 1 łyżka oleju


Przygotowanie:
  • mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy tyle płatków owsianych, żeby masa była plastyczna (u mnie zazwyczaj ok. 2 łyżek). Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc, jeżeli mamy taką możliwość).
  • paprykę kroimy w kostkę, cebulę w krążki, a pieczarki w plastry. Wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • na blacie rozkładamy kawałek folii spożywczej (dł 30-40cm) i rozkładamy na niej mięso formując prostokąt. Ważne, żeby zachować grubość masy ok 1cm.
  • na mięsie rozkładamy kolejno podsmażone warzywa, plastry szynki i rucolę.
  • całość zawijamy ostrożnie w rulon pomagając sobie podłożoną wcześniej folią, którą po zwinięciu rolady usuwamy i wyrzucamy.
  • roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45minut. 
  • Po tym czasie możemy posmarować wierzch rolady sosem pomidorowym i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
  • po wyjęciu z piekarnika odstawić pod luźnym przykryciem (np z folii aluminiowej) na 10 min.

Roladę pokrojoną w plastry możemy podać z sosem pomidorowym, pieczonymi ziemniakami lub sałatą z ulubionym dressingiem.

1 komentarz:

  1. Super blog, świetne przepisy,
    pozdrawiam
    Kasia :)

    OdpowiedzUsuń